Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2019 08:49 - Хипер-Интензивно Фермерство - 20 реколти годишно.
Автор: grainis Категория: Технологии   
Прочетен: 1289 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2019 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съвременните технологии могат да обърнат с главата надолу всички досегашни, и най-смели представи как се прави земеделие и как се произвеждат храни и всякакви селскостопански продукти, с прилагането на различни интензивни технологии.
 
От времето на  "ломските ямки"  нещата са се променили драстично.    

Екипът ни разработва комплекс от авангардни технологии за Хипер-Интензивно Растениевъдство и производство на Аквакултури.   

Комплексът включва :   

1. Засаждане на дървета ( до 100 000 дървета на ЧАС ! ) и други растения ОТ ВЪЗДУХА, посредством система от компютърно-контролирани ДРОНОВЕ.

ДРОНЪТ представлява малък (или по-голям) безпилотен летателен апарат, най-често задвижван от електрически пропелери , захранвани с батерии, с вертикално излитане, но има и хоризонтално излитащи, подобни на самолети Безпилотни Дронове, най-вече в отбранителната промишленост, като освен за разузнаване и наблюдение, някои от тях дори могат да носят и задействат различни оръжия и боеприпаси - картечници, ракети, бомби, гранати и др.

Технологията за въздушна сеитба е сравнително проста, извънредно ефективна, и е вече разработена от няколко западни фирми.    

Представлява буквално ИЗСТРЕЛВАНЕ от Дрон от въздуха, на малки, биоразрадими капсули, пълни със семена, влажна пръст и тор.   

Изстрелването става чрез пневматично устройство, подобно на въздушна пушка, в точно определени точки, позиционирани чрез GPS до милиметър, в интегрална виртуална мрежа, запаметена в диска на компютър.  

Всяко растение в тази мрежа има свои координати, ЕГН и персонален файл.    Капсулите проникват в почвата на десетина сантиметра дълбочина и след време семената поникват.  
Ако почвата е суха и твърда, се прави предварителна обработка - "ОРАН", а именно :

Дронове изстрелват първо ВЗРИВЯВАЩИ СЕ КАПСУЛИ, които проникват като куршуми на 10-15см в почвата, след което следва лек подземен ВЗРИВ.   

Резултатът е купчина рохкава пръст, в която след това се изстрелва капсулата със семето.   

image

Дроновете продължават да се грижат за растенията както преди, така и след тяхното поникване, като наблюдават развитието на всяко едно отделно растение, впръскват индивидуално и точно количество вода, торове, хербициди, пестициди и др. на всяко растение, алармират при възникване на проблеми, а също така ги ОПРАШВАТ при цъфтене.   

Разработват се и роботизирани дронове за автоматизирано БРАНЕ на плодове и зеленчуци ( в момента например работим по поръчка на серия дронова за бране на индийски чай и за отглеждане и бране на ПОДПРАВКИ и КАНАБИС за медицински цели), почистване и ПОДКАСТРЯНЕ на листа и клони, и ПРЕВОЗВАНЕ на набраната продукция и окастрената листна маса до събирателни пунктове.   

image

image

image

Тази технология би позволила ЗАЛЕСЯВАНЕТО на извънредно ниска себестойност, на хиляди хектари пустеещи и деградиращи земи у нас, с милиони горски, плоднии технически  дървета и други растения, които да носят огромни приходи.  
 
Например плантация с бързорастящото дърво Пауловния Елонгата може да бъде обработена и засадена само за няколко дни, и да бъде годна за високо-рентабилна промишлена сеч само след 8 години.
Пауловнията има твърда дървесина като на дъба и ясена, бяла и чиста от чепове. Цената ѝ в момента е около 600 евро на кубик.
Произвежда и огромна листна биомаса - листата ѝ са големи около 50 см в диаметър.

image

Боравенето с високи технологии, като Компютри и Дронове, би привлякло много МЛАДИ хора, които иначе отбягват непривлекателния и тежък труд на полето и във фермата.   

Основна пречка пред масовото и бурно развитие на тази технология е все още ограниченият полетен и товарен ресурс на съвременните дронове. 

Причината за това е краткият цикъл на работа на БАТЕРИИТЕ - само 15-20 минути, които захранват пропелерните електромотори на дрона.   

Също така основен недостатък е голямото тегло, дългият период на зареждане, високата цена и краткият живот на батериите

Не е за подценяване и проблемът с токсичните отпадъци при производството и изхвърлянето на негодните батерии.   

За щастие, вече има на пазара дронове, (показани на последното изложение в Дубай), 

image

захранвани с ВОДОРОД, които имат удължено работно време от няколко часа непрекъснат полет с едно зареждане на бутилката с водороден газ под високо налягане.   

Нашият екип разработва технология за оборудване на дронове и други летателни апарати с компактна, но извънредно мощна газова микро-ТУРБИНА, захранвана с керосин, обикновен бензин, компресиран метан или водород, или втечнен MOH Gas.  

image

Такава турбина може да се използва в комплект с широка гама от високо-ефективно Механично, Електрическо, Пневматично или Хидравлично задвижване на пропелерите на Дрона.   

Такъв вариант би позволил на един дрон непрекъсната работа в продължение на часове и дори ДНИ с едно зареждане на бутилката, неограничен размер и товарен капацитет, позволяващ монтаж на Залесителен Комплект, Роботизирани "Ръце", Камери, Товарен Отсек и всякакви други устройства и оборудване.

Възможен е и ПИЛОТИРАН вариант, в пъти по-икономичен, тих, лесен за управление  -- 

image  

Освен за залесяване и земеделие, дълго-летящи и с голям таварен капацитет дронове могат да се използват за НАБЛЮДЕНИЕ НА ТРАФИКА по пътищата, алармиране и ГАСЕНЕ на ГОРСКИ и аварийни ПОЖАРИ, куриерски доставки при инциденти - на храна, вода, гориво, лекарства, инструменти, помощни и средства за комуникация и др. и дори СПЕШНА ПОМОЩ и превозване на ранени ХОРА при катастрофи, с по-големи Дронове.   

image

Система от дронове с камери може да предава непрекъснато онлайн видеоинформация на дисплей в автомобила на абоната с изображение на пътя на километър напред.    

Това би дало информация на водача кога да изпревари безопасно, и подробна картина на всякакви препятствия, насрещно движещи се автомобили или инциденти на пътя и в съседното платно.  
И всичко това без водачът да има каквато и да било физическа видимост в момента, поради колона от камиони например, движеща се отпред, или лоши атмосферни условия - мъгла, дъжд, сняг.    

Такава система тип "Виж Зад Завоя" би спасила ХИЛЯДИ човешки живота и би предотвратила хиляди наранявания, и материални щети за милиарди.   

image

=========================================================


2. Вертикални Хидропонни и Аеропонни Оранжерии и Ферми .   

Хидропониката, наричана още Капково Напояване, се практикува с огромен успех от десетилетия.    

Представлява система от индивидуални контейнери, пълни с почва или с порест абсорбент - перлит, керамзит, бентонит, зеолит, силикагел и др., в който е засадено растение, поливано непрекъснато с тръбно-капкова система, която доставя прецизно изчислен разтвор от вода и торове до всеки корен.   

В днешни дни тази технология се развива също така в посока на Аквапониката (корените на растението да потопени направо в течен разтвор, без перлит), и Аеропониката (корените на растението висят във въздуха, като са непрекъснато само ОВЛАЖНЯВАНИ със спрей, пръскащ хранителен воден разтвор целево само върху корена - най-голяма икономия на вода и разтвор - над 95%).   

При тези нови технологии факторът ПОЧВА отпада напълно, а с него и понятия като РАБОТА на ПОЛЕТО / на НИВАТА, или пък фактори като суша, киша, градушка, измръзване, вредители, болести и др.    

Съвременната Ферма все повече започва да прилича на модерно оборудвано ПРОМИШЛЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ, ЦЕХ от затворен тип, СТЕРИЛНА НАУЧНА ЛАБОРАТОРИЯ, в която растенията се отглеждат на МНОГОЕТАЖНИ РАФТОВЕ.  

 image

image

image

image


Такива многоетажни аеропонни ферми, вече ДЕВЕТ на брой, е построила и разработва успешно, американската фирма AEROFARMS (www.aerofarms.com).

Техните, а и на други компании подобни ферми, произвеждат предимно зелено-листни растения като марули, салати, подправки, зеленчуци и много други, и от фирмите твърдят, че добиват 390 пъти повече продукция от квадратен фут площ, по 900 тона и по 20 реколти годишно !  

https://hortinext/vertical-farming-is-growing-worldwide-especially-outside-the-netherlands/

Това твърдят и от фирмата Филипс, които построиха подобни ферми в Холандия.  

Това е възможно с прилагане на съвременни технологии като например 24-часово осветление с LED-лампи в червения спектър, прецизно композиран хранителен разтвор, фиксирана тепература и влажност на въздуха, добавяне на 30% Въглероден Диоксид във въздуха, създаване на 100% стерилна, анти-микробна обстановка. 

Отглеждането става в затворено помещение, при фиксирани, максимално благоприятни за растенията и хората атмосферни условия, в абсолютно стерилна и компютърно-контролирана ЛАБОРАТОРНА обстановка, в която се работи буквално с БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ.   

image

Възможна е и широката употреба на дистанционно-командвани роботизирани ДРОНОВЕ, които наблюдават и обслужват растенията.  

От един декар земна площ, една 15-етажна ферма реализира 390 ПЪТИ повече добив в сравнение с традиционното земеделие , или около 900 тона зелена продукция годишно !  

Има и редица допълнителни ЕКСТРИ, като например :    

Растенията не се МИЯТ, тъй като са 100% стерилно чисти, а се опаковат директнослед бране. 
Фермата може да се изгради и върху по-скъпа и ограничена по площ земя, максимално близо до големия град, като се пести време и горива за транспорт на продукцията до пазара и се осигурява близък достъп на квалифицирана работна ръка. 
Високотехнологичното производство привлича на работа МЛАДИ хора, които иначе не желаят да се занимават с тежък труд на полето.   

Нашият екип работи по развитието на такава технология в следните направления :   

а. Изработка на Инсталация за производство на сглобяеми елементи за Вертикални Многоетажни Ферми, изработени от Базалто-Фибърен Композит - няколко пъти по-здрав, по-лек и по-евтин от стоманата, абсолютно неръждаем и негорим, с отлични топлоизолационни свойства - https://basalt.alle.bg   

б. Изработка на SOH Gas-ТоплоЕлектроцентрала за производство от вода, на почти нулева себестойност, и снабдяване на Фермата, с почти безплатна топлинна и ел.енергия, и газово гориво (MOH Gas), за захранване превозните средства и механизация на фермата. https://powerplant.alle.bg    

в. Изработка на MOH Gas-захранвани Роботизирани Дронове с дистанционно управление, за наблюдение и обслужване на растенията и съоръженията във Фермата. https://zero-hunger.alle.bg

grainis@abv.bg
https://bgstart.alle.bg
https://zero-hunger.alle.bg
https://desert.alle.bg
https://btp.alle.bg



Гласувай:
1



1. barin - До три реколти съм чувал, че може, ...
07.04.2019 05:59
До три реколти съм чувал, че може, grainis, но чак пък дванадесет?
цитирай
2. grainis - Всъщност са 20 РЕКОЛТИ
08.04.2019 01:10
https://hortinext/vertical-farming-is-growing-worldwide-especially-outside-the-netherlands/

Всъщност са 20 реколти ---

Data science

AeroFarms cultivates crops from sowing to harvest on cloth made from recycled plastic. Under the cloth, an atomiser provides the plants with water and fertiliser. In Newark they are growing crops in a former paintball hall on 6.500 m2 and in a former steel plant with a surface area of 510 m2. The company grows crops in 12 layers, 20 crops per year, reaching a production of 900 tons. Through the years the company has been collecting crop data, enabling it to now cultivate the desired taste, or ‘data science meets horticulture’. The company can, for example, grow spicier watercress or sweeter lettuce.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grainis
Категория: Бизнес
Прочетен: 43845
Постинги: 27
Коментари: 46
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930