Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04 13:20 - България-2 в Антарктида
Автор: grainis Категория: Бизнес   
Прочетен: 68 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 17.04 13:54


Възможно ли е да създадем в далечна и ледена АНТАРКТИДА една Втора България, с население и територия колкото сегашната, и дори по-големи, с много по-развита икономика и по-висок жизнен стандарт

Напълно възможно.

Остров Ливингстън,

image

на който се намира Българската Антарктическа Станция, попада в зоната на най-сложни Териториални Претенции между страните-основателки на Договора за Антарктида (Antarctic Treaty System), в нашия случай - между Великобритания, Чили и Аржентина.  

image

Въпреки, че за момента изглежда никой не оспорва правото ни да имаме Станция и Зона за научни изследвания на о. Ливингстън, както обаче и никой не признава правото на каквито и да било териториални притенции на когото и да било друг участник в Договора - основател или присъединил се ( като нас - 1978 г. ), не е зле да имаме едно наум и План-Б, в случай, че някой хубав ден нещата се наредят така, че решат да ни "изгонят" оттам.  

Въпреки, че последният Договор за Антарктида ИЗКЛЮЧВА обявяването на всякакви нови териториални претенции, не би било зле да подадем едно формално заявление за териториална претенция върху скромна част от Свободната от Претенции Зона между 90 и 150 градуса западна дължина (Marie Byrd Land), с територия поне колкото България, и с формален мотив - "навалицата" от претендиращи за територията, където се намира в момента нашата Станция.

Най-малкото ще бъдем включени с поне едно малко резенче в тази широко разпространявана картинка на Антарктида, нарязана като пица на триъгълни парчета - територии на претендиращите страни. 
В която особено се набива на очи Австралийската претенция за притежание на почти половин Антарктида, като и Норвежката.   
Каквито именно несъстоятелни претенции водят до непрекъснати крамоли и намаляват вероятността в близко бъдеще да бъде постигнато разумно решение по този въпрос.  

И още едно Заявление би било полезно - за развиване на Икономически Дейности (вкл. Сондиране) ВЪВ и ИЗВЪН 200-милната (теоретично начертана, защото реално такава не съществува), Изключителна Икономическа Зона ( ИИЗ, EEZ, High-Seas) на Антарктида в Южния Океан .  

ВСЯКАКВА Икономическа Дейност (особено Минно-Добивна) на територията на Антарктида и в 200-милната ИИЗ (EEZ) е ЗАБРАНЕНА по силата на Договора.   

Това обаче не важи за такава дейност в Извън-EEZ (Международни) Води около Антарктида. Но за да получим такова съгласие за развиване на икономика в океана, вероятно ще е нужно да разполагаме с някаква ТЕРИТОРИЯ  на континента.

Като пример за такава Икономическа Дейност може да се посочи Производството на Чисто и Възобновяемо SOH / MOH-Gas Гориво от Ледникова и/или Морска Вода, - https://fuels.alle.bgс помощта на ВЕИ-Централи, монтирани върху Плаващи БФК ( https://basalt.alle.bg ) Платформи - https://floaturbine.alle.bg . 

image

Полученото втечнено или компресирано Модифицирано Водород-Хибридно Гориво (MOH Gas) ще бъде пълнено в метанови цистерни и ще бъде експедирано за продажба по целия свят, а обикновеният SOH Газ ще бъде директно изгарян в Парогенератори за получаване на неограничено количество гореща Водна Пара.
 
Тази Пара ще се движи под налягане в плаващи на повърхността на океана БФК тръби с диаметър около, като ще ги нагрява до и над 100 гр.С.   

image

Нагорещените тръби ще ограждат и затоплят до и над +10гр.С определен периметър от морска вода и въздуха над нея, като стапят леда и не позволяват образуването на нов лед .

Ще се получи ЛОКАЛЕН КЛИМАТИЧЕН ЕФЕКТ, подобен на този на топлото океанско течение ГЪЛФСТРИЙМ.

Свободната от лед вода ще образува КОРИДОР, по който да могат да се движат безпрепятствено търговски кораби с неограничени размери, целогодишно, ( или почти ).  
http://grainis.blog.bg/biznes/2019/04/09/trans-poliaren-morski-pyt-s-bylgarsko-uchastie.1652370

Също така ще се ограждат и по-обширни клетъчни периметри за изграждане на значителни по размер Плаващи БФК Острови и Съоръжения .

Тръбите, Платформите, Електроцентралите и всички останали Сгради, монтирани върху тези платформи, ще бъдат изградени от Сглобяеми Модули, произведени от супер-здрав, супер-лек, неръждаем, водо- и химически устойчив, негорим, непромокаем, UV-устойчив, абразио-устойчив, и супер-евтин Базалто-Фибърен Композит / БФК . - https://basalt.alle.bg 

image


Също така ще могат да бъдат разполагани различни Плаващи Платформи, Плаващи Многоетажни Острови от БФК  --


image


и цели Архипелази от такива острови
, сглобени от леки, здрави, неръждаеми, негорими, водо- и химически устойчиви, супер-евтини и лесни за обработка, БФК-Модули.


image

Върху тези Плаващи Острови ще бъдат разположени Нефто- и Газодобивни Сонди, Риболовни и Рибопреработващи Бази, Вертикални Многоетажни Ферми за Хорти- и Аквакултури и Дребни Животни за автономно изхранване на десетки и стотици хиляди жители на тези колонии - www.aerofarms.com : 

image

image

Производствени Предприятия, Търговски и Логистични Центрове 
и други бизнеси, генериращи огромни приходи, както и Жилища за хиляди Заселници, Офиси, Хотели и Туристически Бази, Учебни и Здравни Центрове, Научни Бази, Обсерватории, Пристанища, Летища и др.   

Цели такива големи Колонии ще бъдат разположени под огромни прозрачни Климатични Куполи, сглобени от супер-здрави и леки БФК-Модули, с постоянно поддържан изкуствен топъл климат и 24-часово нон-стоп LED-Осветление със слънчев спектър. Под куполите ще има също тропически паркове и градини, поляни, реки, езера, плажове, игрища, различни атрактивни заведения и обекти за развлечение.   
Отопляемите стъклени покриви ще стопяват снега навалял върху куполите и ще осигуряват максимално всяка и най-малка възможност вътре в куполите да прониква възможно най-много естествена слънчева светлина, както и да предоставят възможно най-добра гледка на звездното небе през дългата няколко месеца полярна нощ.

image

image

image

Американската Станция АМУНДСЕН-СКОТ на Южния Полюс -- 

image
 
image

image


image

image

Отделните Куполи и Колонии ще бъдат свързани в единна траспортна система от обикновени шосейни (електро- и водородни автомобили), MAGLEV Bullet-Train (Влак-Стрела) и Свръх-звукови Hyperloop-магистрали.  

image

Идеята е тези Колонии да бъдат извънредно атрактивни за заселване, живот, работа, развлечение, особено за млади хора с предприемачески и приключенски дух,    

Както е известно, Антарктида е покрита с около 1,6 км дебел пласт от лед, който на места достига до 4 км дебелина.   

Този лед представлява 70% от земните запаси на Питейна Вода.   

Голяма част от територията на Антарктида, показвана на картите, всъщност е с ОТРИЦАТЕЛНА надморска височина, т.е., намира се ПОД морското равнище.

Ето какво би се "подало" над "Кота Нула", ако махнем ледената шапка от континента  :


image  
В Свободната от Претенции Зона например се намира най-ниската точка на повърхността на Антарктида - Падината Бентли, -2540 м., пълна с вероятно над 4 км пласт от лед.   

Гледайки горната диаграма, като че ли най-изгодния вариант за предявяване на претенция е сегментът със самотния "остров" долу вляво, който, базирайки се на посочения мащаб, заедно с триъгълника до полюса, биха покрили площ горе-долу колкото България -1

Едва ли в близките десетилетия и дори ВЕКОВЕ ще бъде възможно усвояването на тази гигантска система от суша и лед, за някакви полезни за живота и прогреса на човечеството дейности - не и със съществуващата забрана за добивна дейност.

Съвсем друг е обаче въпросът за усвояване на прилежащите МОРСКИ територии, където проблемът е значително по-малък. Там НЯМА ДВА КИЛОМЕТРА ДЕБЕЛ лед.  Ледът там се образува предимно през зимата, и е САМО ЕДИН-ДВА МЕТРА ДЕБЕЛ -  https://nsidc.org/cryosphere/seaice/characteristics/difference.html 

image  

Освен това температурата на водата е около 0 градуса, което е значително по-добре от УЖАСНИЯ СТУД във вътрешността на континента (най-ниска температура от -95гр.С - измерена от спътник на НАСА ).   

Което ни навежда на мисълта че "усвояването" на крайбрежните морски територии от Южния Океан ще започне много по-скоро, отколкото усвояването на материка.

Такива Плаващи Колонии бихме могли да изградим не само в района на Антарктида, но и навсякъде по света в международни води. -- https://float-colony.alle.bg

image

Финансирането на подобни проекти би могло да бъде неограничено, и да започне първоначално по програмата на БТП https://btp.alle.bg

София, 14.04.2019 г.
grainis@abv.bgГласувай:
1
11. apostapostoloff - И в България- 2 ли ще има
14.04 13:51
толкова много тъпанари?
цитирай
2. eva666 - нее, тъпънарите..
14.04 17:27
ще останат в БГ1 , около Младост 3 и Семьоноффци 25

прекрасен пост!!!!
подавайте..още инфо..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grainis
Категория: Бизнес
Прочетен: 4900
Постинги: 10
Коментари: 13
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2019  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930